Любопитно за вредителите - част три. Интересна информация за мравки, оси, пчели, стършели, въшки, плъхове и други насекоми и гризачи.
I.M. CONTROL
ИНСЕКТА МИЛАНОВИ КОНТРОЛ

Хлебарки - унищожаване - телефон  Тел. Ο885 873400
безплатна консултация

ДДД. МЕНЮ.
Вредители - видове. Галерия. Справочник.
Унищожаване на хлебарки, бълхи и др. вредители. Унищожаване на насекоми.Третиране срещу насекоми - дезинсекция.
Хлебарки - борба с хлебарки, унищожаване. Пръскане против хлебарки.
Унищожаване на бълхи - третиране.
Борба срещу жилещи насекоми - оси, пчели, стършели и др.
Убиване на оси - пръскане. Третиране на гнезда на оси.
Изтребване на стършели. Пчели - унищожаване, борба.
Премахване на мравки. Третиране. Видове мравки.
Унищожаване на акари. Паяци. Видове акари.
Унищожаване на кърлежи. Борба срещу кърлежите. Третиране на площи срещу кърлежи. Дезакаризация.
Молци - третиране. Унищожаване на молци и гнезда на молци.
Дървеници. Борба срещу дървениците. Третиране против дървеници.
Комари - борба с комарите. Третиране против комари, пръскане.
Въшки - третиране на въшките и на засегнатите площи срещу пренасяне на въшки.
Мухи - борба срещу мухите, унищожаване. Пръскане срещу мухи.
Борба с гризачите. Дератизация.
Унищожаване на мишки. Борба с мишките и с техните колонии.
Борба с плъхове. Унищожаване на плъховете.
Къртици. Отстраняване на къртиците.
Борба с други гризачи - cъсели, сънливци.cъсели, сънливци.
Услуги - специализирани.
- дезинфекция
- дезинсекция
- дератизация
- дезакаризация
- други услуги
 
Цени
Контакти

Телефон IM CONTROL
Инсекта Миланови

0885 873400 - консултация
0888 537017 - абонамент


Унищожаване на хлебарки - имейл на фирма IM Control  email:
insecta.milanovi@gmail.com

Вредители - полезна информация. Любопитно - част 3.

Полезна информация. Любопитно, 3 част   >   Вредители

Полезна информация за вредителите. Любопитно за мравки, плъхове, мухи, оси, въшки и други насекоми и гризачи.


Работим стриктно, без отлагане и реагираме своевременно. Приемаме поръчки на територията на цялата страна. Извършваме безплатна консултация, мониторинг и диагностика.


Страници с любопитни факти за вредителите:   1  »  2  »  3

Знаете ли, че ...

 • Американските листорезни мравки първи са развили аграрната търговия, а най-изненадващото е, че умеят да клонират гъбички! Колкото и невероятно да звучи, това е вярно. Този вид мравки се е изхранва чрез “лов и събирачество”, но и култивират в мравуняка определен вид гъбички. Те са в състояние да отделят клетките на гъбичките и изкуствено да ги стимулират към делене. Ако след време гъбичките вече не им харесват (кой ли пък иска цял живот да яде едно и също!), дори ги разменят с други семейства мравки, които не спадат към сходен на техния вид.
 • Основните касти в едно гнездо мравки са работници, майки и мъжки. Работниците - това са безкрили женски мравки, с недоразвити полови жлези. Те вършат цялата работа в семейството - търсят и донасят храна, грижат се за майките, нейните яйца и ларвите, играят ролята на строители. Движейки се, те оставят след себе си мирисни знаци и така съобщават на другите мравки за местоположението на храната. Ето защо понякога изглежда, че всички те “маршируват” по много точен и организиран път. Други мравки могат да се бият и охраняват колонията. Имат големи глави и се наричат войници. Най-важна в семейството е царицата мравка. Тя не е само единствената възможна за размножаване, която има развити полови жлези, но представлява и нещо като мозък, командната централа за целия народ. Обикновено живее няколко години, докато останалите индивиди поради тежката работа измират след няколко седмици.
 • Науката посветена на мравките се нарича Мирмекология (от гръцки - “Murmek”=мравка). Тя е дял от Ентомологията (науката за насекомите) и датира от края на XVIII и началото на XIX век.
 • За разлика от осите и пчелите, които трябва да поддържат постоянна температура в гнездото си през зимата, за което са им нужни значителни хранителни запаси, мравките изпадат в летаргично състояние, в което храна почти не им е нужна. Така мравките издържат температури до -10oC.
 • Червената горска мравка е защитен природен вид. Има и много други видове, които се смятат за застрашени и са записани в Червената книга.
 • Между момента, в който забележи движещата се мухобойка и този на излитането си, мухата е в състояние да прецени откъде идва заплахата и да позиционира тялото си така, че да отскочи в обратна посока.
  Цялото действие се извършва за 100 милисекунди. Това показва с каква бързина мозъкът на насекомото обработва сетивната информацията и я превръща в съответна двигателна реакция.
 • Всеки 5-15 минути мухата извършва дефекация.
 • В действителност небезизвестната испанската муха е бръмбар, в чиято хемолимфа се съдържа силно отровното органично съединение кантаридин. Смъртоносната доза за човек е 0.03 грама. Тази отрова има защитна роля срещу влечуги, птици и насекомоядни бозайници. С тях се хранят само такива птици, които образуват в тялото си съответни противоотрови.
 • Белият плъх се превръща във все по-популярен домашен любимец. Защо не? Отгледан в домашни условия, той не е носител на зарази, а може да бъде доста по-забавен от хамстера. Само внимавайте, когато срещате с плъха другите си домашни животни, не се знае кой от тях би могъл пострада.
 • Черният плъх е преносител на вирусна хеморагична треска с бъбречен синдром, Ку-треска, бяс и трихинилоза. Сивият му приятел носи зарази като бубонна чума, петнист тиф, токсоплазмоза, бяс, лептоспироза и отново трихинилоза.
 • През XIV в. в Азия избухва чумна пандемия, пренесена в Европа и Средния Изток. След края й само една трета от населението в засегнатите места е останало живо. Тогава се доказва ролята на гризачите и по-специално - на плъховете като гостоприемници и преносители на заразените с чумни бактерии бълхи.
 • Понеже зъбите на плъховете (появяващи се още на 8-ия — 10-ия ден от раждането) непрестанно растат, необходимо е в клетките им да се поставят различни клечки за гризане, за да не израснат така, че да възпрепятствуват затварянето на устата. Това се отнася за почти всички гризачи.
 • Днес общият брой на плъховете е колкото броят на хората на Земята.
 • Смята се, че одомашняването на плъховете е започнало след 1800 г., когато за първи път в Англия и Франция започнали да ловят диви плъхове и масово да ги развъждат заради един много разпространен вид спорт — кучешки лов на плъхове.
  В оградено място, в което имало 100 — 200 плъха, пускали специално дресирани териери. Зрителите наддавали пари за кучето, което за определено време ще убие повече плъхове. Организаторите на този спорт поддържали и развъждали предимно бели плъхове (албиноси), които по-добре се наблюдавали. След забраната на тези зрелища около 1870 г. белите плъхове станали ценен разплоден материал за медицински проучвания.
 • Първото съобщение за използуване на бели плъхове като лабораторни животни датира от 1856 г. при изучаване на последиците от оперативното отстраняване на надбъбреци-те, а също при изпитване годността на някои лекарствени средства в една парижка болница. Сега белите плъхове са едни от най-използуваните лабораторни животни в медико-биологичните изследвания.
 • Черният плъх е бил пренесен в Европа от кръстоносците при връщането им от Азия. Предполага се, че той произхожда от Манджурия или от пустинята Гоби. Черният плъх като разпространител на чумата само за 5 години (1345 — 1350 г.) е причинил смъртта на 43 млн. души. Милиони жертви е взел и като разпространител на тифа.
 • Стършелът Азиатски гигант, известен още като японски стършел, убиец на якове е най-големият в света стършел. Разпространен е в умерените и тропически области на Източна Азия. Дължината на тялото му е около 5 сантиметра, а размахът на крилата около 8 см., като кралицата е още по-голяма. Поради размерите си, този стършел е известен в Япония с името Гигантската пчела-врабче.
  Отровата на този стършел съдържа силен невротоксин - мандаротоксин, който може да предизвика смърт. Между 20-40 души в Япония годишно умират вследствие на ужилване от този стършел.
 • Неоправданият страх от европейските стършели често довежда до масово разрушаване на гнездата им, което пък води до спад на вида,който често е локално застрашен от пълно унищожаване.
  Европейските стършели са под правна защита в някои страни, особено в Германия, където унищожаването на гнездо на стършели се счита за незаконно от 1 януари 1987 г. и се наказва с глоба до 50 000 евро.
 • Ужилването от стършела е изключително болезнено, поради по-големия състав на ацетилхолин в него, но като токсичност зависи от вида на стършела. Отровата на Европейския стършел не е толкова фатална, колкото на роднините му от същия вид, тя е малко по-слаба дори от тази на пчелата.
  Въпреки това ухапването от стършел дава алергична реакция при хора, алергични от оси, поради близстта в химичния състав на отровата.
 • Ако сте алергични към ухапване от оси и стършели, не мислете, че алергията ви ще се прояви и към пчелната отрова - съставките им са коренно различни.
 • Въшките като кръвосмучещи паразити са преносители на опасни болести и са отговорни за избухването на епидемии от коремен и петнист тиф, преносители са и на проказата, детския паралич, както и на чумата.
 • Изследвания на разликите между главовите и телесните въшки са в основата на твърдението, че хората са започнали да носят дрехи през 7000 г.пр.Хр.
 • Нова ДНК доказателства предполагат, че половите въшки са разпространени преди 3000 г. от нашите предци, чрез споделянето им на общи легла и обиталища. Тези въшки са тясно свързани повече с горилите, за разлика от други видове инсекти, които паразитират специфично върху хората.
 • Древногръцкият философ Платон, римският диктатор Сула и френският крал Филип II са умрели след изтощение от нападналите ги въшки . Историческите данни сочат, че под перуките на суетния и елегантен крал Людвиг XIV също са се разхождали въшки.
 • Човекът е единственото живо същество на планетата, успяло да се уреди едновременно с трите вида паразитни въшки - главова, дрешна и полова.
 • Шараните също си имат въшки. Шарановата въшка остига до 5-8 мм, тя е съвсем прозрачно животно, поради което се забелязва много трудно, особено когато е прилепнала към тялото на рибките. Храни се от кръвта и тъканната течност на своя хазяин и има пробивно хоботче, което се намира между двете й очи. Това хоботче е свързано с една отровна жлеза, действието на която е твърде силно и действа обезпокоително на големите риби, а на малките може да причини и смърт. Размножаването става чрез яйца които се залепят по стъклата на аквариума, по камъните и водораслите. Излюпващите се ларви от яйцата си търсят хазяин и след няколко седмици стават полово зрели.

Цитирани източници и снимки:
http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page и др.Полезна информация. Любопитно, 3 част   >   Вредители

Вредители, любопитно 3, начало ^

КАЛЕНДАРХлебарки - новини

Цени, телефони за контакт  IM CONTROL
Инсекта Миланови

Ο885 873 400
Ο888 537 017

Етикети:

любопитно факти вредители събития информация
Латиница: lyubopitno informaciq vrediteli info

Valid XHTML 1.0 Transitional

Вредители - видове. Галерия. Справочник.Вредители :: Хлебарки - убиване. Борба с хлебарки. Хлебарки :: Бълхи - третиране. Бълхи :: Оси и жилещи насекоми. Оси :: Стършели, пчели и жилещи насекоми. Стършели :: Пръскане срещу мравки. Мравки :: Унищожаване и борба с кърлежите. Кърлежи :: Молци - третиране. Молци :: Дървеници - премахване. Дървеници :: Комари - борба с комарите. Комари :: Въшки - обезпаразитяване. Дезинсекция. Въшки :: Мухи - борба срещу мухите, унищожаване. Мухи :: Борба с мишките и техните колонии. Мишки :: Борба с плъхове. Дератизация. Плъхове :: Борба с къртиците. Фумигация. Къртици :: Знаете ли,че ...  Любопитно :: Услугите, които Ви предлагаме. ДДД обработки. Услуги :: Нашите координати.  Контакти

Инсекта Миланови - гр. София  |  Телефон: 0885 873 400 - консултация; 0888 537 017 - абонаментни договори  |  Еmail: insecta.milanovi@gmail.com

Copyright: IM Control ©  2009-2011 г.  ::   Инсекта Миланови Контрол ©   Всички права запазени!   ::  Условия за ползване  ::   www.ddd-control.eu  ::  ::  Карта на сайта

Криейтив Комънс договор